Sunday, 7 July 2013

OPK STORY......FOR PCOS


hari nie sue nak citer pasaL OPK (OVULATION PREDICTING KIT)
selalunya Stripnya Kaler HIJAU
yang ini Sue bli online with my friend...sb kitaorang bli banyak2X
di bawah contoh strip yg menunjukkan RESULT
boleh anda semua lihat dari atas...
CD15 = -ve
CD16 = -ve
CD17 = -ve
CD18 = +ve
CD19= +ve

CD= CYCLE DAY

kaedah gunakannya
1.kena ada strip OPK-jangan salah strip
2. guna air kencing pada waktu tertentu= pukul 1 pm (paling bagus) hingga 6 pm
3. Celup + tunggu
4. Tengok RESULT
contoh seperti di bawah
LINE POSITIF AKAN SAMA TERANG DENGAN LINE CONTROL

kerana saya PCOS-mmg digalakkan menggunakan OPK sb mencari hari subur...
baru laa menjadi--insyaallah bila di izinkanNNyaa

Ini result OPK sue yang bulan JUN...
Bak kata DR UBAT paling MUJARAB bagi Patient PCOS======PREGGY...
Sejak bersalin --PEOD sue dah stabil namun......waktu subur BERBEZA
OPK juga boleh digunakan untuk CONTROL BIRTH----macam sue
KITA hanya BERUSAHA mengelak..sb sue nak tumpukan perhatian kepada FAIQ yg baru 
berumur 9 bulan...
SUE merancang dengan OPK---jika subur--sila elakkan...heheheh
Setakat sekarang masih berjaya....
ok kalau ada pertanyaan..silakan--jika sue free.. sue akan balas...
wassalam



3 comments:

  1. salam kak..
    sy pon PCOS..dh setahun TTC..
    last cycle start 100mg clomid..tp buat tvs pd cd13 & 15..telur masih 12mm..doc ckp clomid tak jalan utk sy..

    akak ade cara tak ubt besarkan telur..and ape usaha akak ye utk preggy..
    thanks ;)

    ReplyDelete
  2. wsalam...
    sememangnya orang yg PCOS...agak bermasalah utk buat rawatan..ada 3 klinikal yg Dr spesifik utk PCOS..hormon ..berat badan dan irregular period..
    ubat paling mujarab...preggy... akak tahu mustahil utk preggy kecuali dengan KUASANYA.
    l kisah..saya dah try clomid 2 kali..dos berlainan preggy tak jugak.. yang jadi badan makin gemok..selepas tu akak aktif..berusaha turun berat badan..n cek hormon..kebetulan akak keje spital..n 1 lagi tengok suhu badan.. n buat graf..ada setting die dalam intenet...pada bulan 9 2010 akak masuk hutan ketulan kena isap darah dengan pacat...byk sangat..berdarah sangat...(masa tu tak fikir apa2) pastu pada bulan 10 2010 akak disahkan preggy...suke sgt...tapi dia maha mengetahui... akak gugur...tp selepas gugur .. mmg betul cakap Dr.. semua kembali normal.. akak preggy kembali pada bulan 2 2011...alhamdulillah...mungkin disebabkan pacat yg hisap darah kotor...anggap akak je laaa...tapi nanti akak citer dalam blog ttg setting suhu badan dan OPK...
    moga jadi rujkan adik ye

    ReplyDelete
  3. ok..thanks kak sbb kongsi ilmu..

    ReplyDelete