Tuesday, 31 December 2013

SELAMAT TAHUN BARU 2014

SALAM SEMUA
menjelang tahun baru..

Azam baru

1.Faiq bakal dapat adik (insyaallah dalam proses)
2.Sambung belajar MSc -tawaran cuti belajar dah kuar--akan di apply
3.RUMAH-rumah second hand for sure byk nak kena baiki..
4.MAKA----Holiday--sugget KUNDASANG SABAH

ok laa.. yang tu jee dulu.. nak kena setel semua sblum pregggy---takut...ALAHAN trok... huhuhuh

SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM UJAN!!!


Kisah TTC N SUHU BADAN

salam semua
ari nie nak bercerita berkenaan suhu badan utk orang TTC

Suhu badan normal 37+- 1

untuk orang perempuan pon macam tu jugak BERKECUALI ketika SUBUR
Sehari sebelum subur..suhu akan turun mendadak dalam 35-36
kemuadian akan naik balik hingga 38

untuk suhu orang TTc kena ada graf utk detection dan jugak jangka suhu yang kita perlukan

 
ini contohnya HARGA dalam RM60

ini pulak contoh graf

http://www.fertilityfriend.com/

ini pulak add yang boleh anda masuk dan teliti berkenaan graf suhu subur yang sepatotnya


Bila anda hendak tahu waktu subur anda

ANDA PERLULAH
-RAJIN
-TIDAK PUTUS ASA
-CUBA JUGAK KAEDAH LAIN
-TAWAKAL

suhu di ukur pada awal pagi sebelum bangun pagi ye

insyaallah kita berusaha sehingga yang TERBAIK---

MOGA BERJAYA


Monday, 15 July 2013

Sunday, 7 July 2013

OPK STORY......FOR PCOS


hari nie sue nak citer pasaL OPK (OVULATION PREDICTING KIT)
selalunya Stripnya Kaler HIJAU
yang ini Sue bli online with my friend...sb kitaorang bli banyak2X
di bawah contoh strip yg menunjukkan RESULT
boleh anda semua lihat dari atas...
CD15 = -ve
CD16 = -ve
CD17 = -ve
CD18 = +ve
CD19= +ve

CD= CYCLE DAY

kaedah gunakannya
1.kena ada strip OPK-jangan salah strip
2. guna air kencing pada waktu tertentu= pukul 1 pm (paling bagus) hingga 6 pm
3. Celup + tunggu
4. Tengok RESULT
contoh seperti di bawah
LINE POSITIF AKAN SAMA TERANG DENGAN LINE CONTROL

kerana saya PCOS-mmg digalakkan menggunakan OPK sb mencari hari subur...
baru laa menjadi--insyaallah bila di izinkanNNyaa

Ini result OPK sue yang bulan JUN...
Bak kata DR UBAT paling MUJARAB bagi Patient PCOS======PREGGY...
Sejak bersalin --PEOD sue dah stabil namun......waktu subur BERBEZA
OPK juga boleh digunakan untuk CONTROL BIRTH----macam sue
KITA hanya BERUSAHA mengelak..sb sue nak tumpukan perhatian kepada FAIQ yg baru 
berumur 9 bulan...
SUE merancang dengan OPK---jika subur--sila elakkan...heheheh
Setakat sekarang masih berjaya....
ok kalau ada pertanyaan..silakan--jika sue free.. sue akan balas...
wassalam



Saturday, 6 July 2013

Coming 9 MONTHS ALREADY

salam semua

Lama Sue tak berblog... membaca jeee...
sebab masa terhad n terhalang sket sb musim student sue exam skarang.. emmmmm skarang tgh semester break.. jadi lega laa sket...

mai cuci mata ek


 Nama anakandaKu

 emmm tido dalam buaiii

  Rakan SeumuRrrrr

CeWaHHh....

"Ai Budak KeciKkk... Bangun la!!!!.. Main ngan Saya...."

MENJELANG 9 BulaN nie

---FaiQ dah ada GIGI--Sebatang kecil tumbuh di Gusi BawaH---
---Perangai Suka GIGIT---Semua benda diGigitNya----
--Hampir dah TERE nak DUDUK dengan BaiK--WalaupuN Suka Sandar Kat "MAK"--
---TengOk Gaya BODY--Dah makin KURUs..huhuhuhu---
---Makan Kurang--Susu Banyakk---


CEPATNYA MASA BERLALU............



Tuesday, 2 April 2013

PIc BudaK Membesar

salam semua

Mai kita tgk ini gamboo



Sudah  5 Bulan 2 minggu Si BUdak kecik FAIQ nie
 Ngan geng IQAH

Pi di bawah utk rehat2 jap.. bukan pic FAIQ ye
Mak ada latihan laaa






ok nanti sue story lagi yer... kena mengemas nie



Monday, 4 February 2013

DaPur Ku Syurga Ku Part 1

salam semua....
Ari nie sue nak cerita kisah DAPUR...hahahhaha
mmg laaa..mungkin boring mungkin BEST...nak baca pon boleh tak baca pon boleh...

Rumah sue kecik je....
Rumah teres setingkat...emm dapur pon tak luas mana....al kisahnya..rumah nie sue beli 2nd hand ...ada laa tuan rumah lama dah renovate dapurnya .. letak kabinet kayu...

Dapurnya kecik--berbanding umah kampung .. sue.. dapur luas..hehehehe.. umah kampung mmg gtu laaa

ehsan google

al kisah blakang umah sue ada.. laa ruang sekakang kera----nak buat dapur pon rasanya dah NYANYI.. laama hampir setahun ....
MASALAHNYA.....

Bila nak buat renovation rumah yang bayo cukai pintu n tanah nie kena dapatkan kebenaran  majlis pembandaran ....siap kena plan laa..n borang2nya laaa...

Cukai tanah kena nama sue... n macam2 lagi----

Budget untuk tahun lepas yang asalnya RM3K shj dah melambung menjadi RM10K .. tu pon tak tentu cukup atau tak .. harapanya cukup laaaa...

ehsan google


Sue mmg berharap sangat dapur tu akan siap tahun nie...emmm susah bila masak dalam dapur umah  skarang .. asap kepul2 akan  masuk ruang tamu--huhuhuhu...

ehsan google

nak buat open cam gni TAKUT.. ehhehehehe... iyer laaa.. kadang2 sue masak breakfast utk hubby.. terconggok sorang kat dapur open gni--takut wei.. walaupon dok dalam bandar....depan blakang umah org.. pagi2 SUNYI laaaa'

Penakut Jugak niee

Tahun nie---

AZAMNYA--

1.FAMILY--sentiasa
2.RUTIN-ANAK--semestinya FAIQ .....
3.MEMASAK- DAPUR Yang BEST
4.STUDY -hahahah--dah jatuh no brp nie---
5.AKTIF dan LASAK--nak aktif macam dulo2--boleh ke...
6.KERJA---almaklum nak SKT tinggi tahun nie--dapat APc pon Ok gak.. hahaha--KOYA mu
7.HUBBY---Sayang Sokmo!!!
8. Nak BELI TANAH---untuk PLAN Umah Lebih BESAQ!!!... emmm.. mana nak bli tu?? PENANG??PERAK??KEDAH??PERLIS?? keee KLATE jugakk.. ahhahaha mana yang sempat laaa


tak per.. laaa.. Angan2 mak JEnin POn .. sekurang2nya Kita Ada AIM!!!!.. hahahhaha.. Moga dipermudahkan Segalanyaaa.. amin!!!

KIsah TAHUN BARU 2013

Salam Semua Rakan yang di sayangi..

Untuk Tahun baru nie---tahun yg bertuah dengan tanggungjawab baru dan azam baru.. :)

hahahahha--tahun baru amendernyaa.. dah bulan 2// lerrr...hahahha

maaf kawan2 semua.. agak kekurangan masa.. sket.. lagipon....ada jer kisah terakru--byk nak citernya tapi malas nak taip...bila balik keje strat ngan keje umah ... sama ngan budak kecik sorang tu ,,... nak tarik perhatian ...

nanti sue karang semua benda yang terakru.. yer....daaaaa

 sayang semuaaaa!!!!